Какво прави неръждаемата стомана „неръждаема“?

Какво прави неръждаемата стомана „неръждаема“?

Стоманата е вид метал , който е много здрав и издръжлив. Произвежда се чрез сплав на желязо с въглерод и други метали. Неръждаемата стомана е вид стомана, която съдържа хром, който помага да се предпази от корозия

Неръждаемата стомана е наречена така по простата причина, че не може да бъде "оцветена". С други думи, тя е устойчива на ръжда, за разлика от обикновената стомана, която се нарича мека стомана. Въпросът е как неръждаемата стомана постига това невероятно постижение?

Какво е ръжда?

Корозията на желязото причинява образуването на червеникаво-кафяв грапав слой, който наричаме ръжда. Корозията е просто окисляване на метал; когато реагира с кислород, започват да се образуват слоеве от метални оксиди и хидроксиди. Сега, тъй като кислородът е изобилен в нашата среда, във въздуха и водата, металът лесно се подлага на корозия, когато е изложен на тях. Когато желязото прави това, ние наричаме получения слой железен оксид „ръжда“, а процеса „ръждясване“.

Какво е ръжда?

Корозията на желязото е електрохимична реакция, така че първите слоеве ръжда са само тънки атоми, но продължителното излагане кара слоят да се удебели и да стане все по-забележим, като израстъка на гаечен ключ или на стара, изоставена кола. Ръждата кара желязото да губи своята здравина и издръжливост, така че в крайна сметка корозиралият гаечен ключ става не по-полезен от преспапие. Глобалните годишни загуби, дължащи се на ръжда, се оценяват на трилиони долари, така че би било глупаво да не се намери начин да се възпре.

Какво е стомана?

Два или повече метала и неметала могат да бъдат смесени или комбинирани, за да образуват композит, който показва по-голяма здравина или издръжливост, отколкото притежават отделните елементи. Този процес на амалгамиране за подобряване на свойствата на метала се нарича легиране, а полученият композит се нарича сплав. Стоманата е сплав, поради което няма да я намерите в периодичната таблица.

Желязото е един от най-разпространените метали на Земята, но в чистата си форма е трагично слабо. Неговите атоми са подредени в слоеве, които ще се плъзнат върху един при най-малката намеса. Това прави желязото изключително меко и следователно опасно, да речем, за строителни цели. Следователно желязото се легира с въглерод, за да образува мека стомана. Този композит е изключително здрав и издръжлив и остава гръбнакът на индустриализирания свят.

Какво е стомана?

Въпреки това, въпреки че въглеродът може да направи меката стомана по-здрава и по-здрава от алуминия или неспособна да се напука, за разлика от въглеродните влакна, поради голямото количество желязо в него, тя все още показва слаба устойчивост на корозия. Следователно структурата е предразположена към влошаване, ако редовно влиза в контакт с влага или вода. Трябва да легираме меката стомана с елемент, който предотвратява корозивната реакция между силно реактивния кислород и безпомощното желязо. По-точно, имаме нужда от елемент, който реагира с кислорода преди желязото. Този елемент е хром.

Какво е неръждаема стомана?

Неръждаемата стомана не е само сплав от желязо, въглерод и хром, но също така включва манган и в определени класове също никел и молибден. Въпреки лошата си репутация, слоят, който образува корозията, не е непременно вреден. Когато алуминият корозира, полученият слой от алуминиев оксид го предпазва от по-нататъшно излагане на кислородни молекули и следователно предотвратява по-нататъшна корозия! Същото важи и за хрома.

Какво прави неръждаемата стомана „неръждаема“?

Неръждаемата стомана съдържа до 10% хром, който реагира с кислорода в околната среда на стоманата, за да образува твърд, тънък слой, който предпазва стоманата от корозия, като не позволява на кислорода да проникне по-дълбоко и да реагира с желязото в нея. Въпреки че неръждаемата стомана не е толкова здрава, колкото другите форми на стомана, тя е толкова устойчива на ръжда, че може лесно да се използва като прибор или като кухненска мивка - предмети, които са в постоянен контакт с вода. Освен това хромът придава на тези предмети техния характерен лак или блясък, което ги прави структурно и на външен вид неръждаеми!

Поръчайте детайли за лазерно рязане от неръждаемата стомана сега!

Можете да използвате бутона за регистрация, за да се регистрирате безплатно в нашата платформа само за няколко секунди, за да получите достъп до цялата ни гама. Ако вече сте се регистрирали, трябва само да влезете, за да конфигурирате следващата си поръчка.


Ето защо LaserMaster.bg

  • Бърз/надежден процес: Прикачете векторен файл и конфигурирайте поръчката. Ние поемаме.
  • Правилната цена/качество: Високо качество, надеждни срокове за доставка и справедливи цени
  • Модерни методи на производство: Достъп до многогодишен опит, и модерен машинен парк
  • Ние сме тук, сега, за Вас: Ако възникнат въпроси от сякакво естество, ние винаги сме до вас.

Нашите методи за обработка