FreeCAD - Вашия личен CAD софтуер за триизмерно моделиране

Създаден за вашите нужди

FreeCAD е проектиран да покрие широк спектър от приложения, включително продуктов дизайн, машиностроене и архитектура. Независимо дали сте любител, програмист, опитен CAD потребител, студент или преподавател, с FreeCAD ще се почувствате като у дома си.

FreeCAD BLDC Motor

Свободата да проектирате това, което искате

FreeCAD е параметричен 3D софтуеър с отворен код, създаден за проектиране на триизмерни обекти от реалния живот във всякакъв размер. Параметричното моделиране ви позволява лесно да модифицирате своя дизайн, като се върнете в историята на вашия модел и промените параметрите му.

Създаден за изграждане на реалния свят

FreeCAD е създаден предимно за проектиране на обекти за реалния свят. Всичко, което правите в FreeCAD, използва реални единици, било то микрони, километри, инчове или футове или дори всяка комбинация от единици. 

Високоефективни безчеткови двигатели (BLDC) за авиационни апликации проектирани с FreeCAD, flyelectro.com

FreeCAD предлага инструменти за производство, експортиране и редактиране на твърди модели с пълна прецизност, експортиране за 3D печат или CNC обработка, създаване на 2D чертежи и изгледи на вашите модели, извършване на анализи като анализ на крайни елементи или експортиране на данни за модели като количества или сметки за материали.

Създавайте 2Д и 3Д модели и обратно

FreeCAD ви позволява да скицирате геометрия в 2D формат и да я използвате като основа за изграждане на триизмерни обекти. Той съдържа много компоненти за регулиране на размерите или извличане на детайли на дизайна от 3D модели, за да се създадат висококачествени готови чертежи за производство.

FreeCAD Sketch BLDC Motor

2D скици, базиран на параметрични ограничения

FreeCAD разполага с най-съвременната Sketchera с интегриран ограничител, който ви позволява да скицирате геометрично ограничени 2D форми. Скиците са основният градивен елемент на FreeCAD и ограничените 2D форми, изградени с него, могат след това да се използват като основа за изграждане на други обекти в FreeCAD, било то със специалната работна маса на Part Design или друга работна маса.

FreeCAD е многоплатформен (Windows, Mac и Linux), силно персонализируем и разширяем софтуер.

Той чете и пише в много отворени файлови формати , което прави възможно безпроблемното му интегриране във вашия работен процес.

Достъпен, гъвкав и интегриран

FreeCAD ви позволява да импортирате и експортирате модели и много други видове данни от вашите модели, като анализира резултатите или количествените данни в десетки различни файлови формати като STEP, IGES, OBJ, STL, DWG, DXF, SVG, SHP, STL, DAE, IFC или OFF, NASTRAN, VRML, OpenSCAD CSG и много други, в допълнение към родния файлов формат на FCCtd на FreeCAD.

Параметрична среда

Всички обекти на FreeCAD са изначално параметрични, което означава, че тяхната форма може да се основава на свойства като числови стойности, текстове, бутони за включване / изключване или дори други обекти. Всички промени във формата се преизчисляват при поискване, записват се и позволяват да се поддържа точна история на моделирането. Свойствата на един обект могат да управляват стойността на свойствата на други обекти, позволявайки сложни, персонализирани параметрични вериги. Параметрични обекти са лесни за кодиране.

FreeCAD Assembly BLDC Motor

FreeCAD е базиран на технологията Open CASCADE. Той поддържа плътни тела, обекти (BRep) и криви и повърхности на неравномерна рационална основа (NURBS) и предлага широка гама от инструменти за създаване и модифициране на тези обекти, включително сложни булеви операции, филета, почистване на фигури и много повече.

Python навсякъде

Докато ядрената функционалност на FreeCAD е кодирана в C++ заради стабилност и производителност, големи части от външния код, като работни плотове и почти цялата комуникация между ядрото и потребителския интерфейс са писани на Python, гъвкав, лесен за използване, лесен за научаване програмен език. От кода на Python можете да правите почти всичко във FreeCAD, от прости едноредови команди в интегрираната конзола на Python до записване на макроси, кодиране на вашите собствени инструменти до пълни персонализирани работни плотове.

И още много страхотни функции

FreeCAD ви предоставя всички подходящи инструменти за вашите нужди. Получавате модерни инструменти за якостен анализ на крайни елементи (FEA), термофлуиден анализ CFD, специални BIM, Geodata или CAM / CNC, модул за симулация на движения и много други.

Голяма (и нарастваща) мултиспециална екосистема

FreeCAD logo

FreeCAD предлага специални работни модули за различни цели като CSG моделиране, опростено 2D CAD чертане, NURBS повърхности, архитектурно или BIM моделиране, 3D печат, CAM и CNC, облаци на точки, работа с OpenSCAD файлове, термофлуиден анализ CFD, анализ на крайни елементи (FEA) и много повече. FreeCAD предоставя и лесни инструменти за инсталиране и управление на добавени работни плотове и макроси, разработени от потребителската общност.

Линк към официален саит на FreeCAD може да намерите тук.