Производство на огънати детайли от ламарина

Производство на огънати детайли от ламарина

Процес на огъване с абкант

За производството на огънати детайли се използва машина за огъване или така наречения абкант. Абкантът има горен и долен инструмент. Горният инструмент (нож) се притиска в долния инструмент (призма).

Процес на огъване с абкант

Листът се поставя между двата инструмента. Ножът се спуска с определена сила на натискане и притиска ламарина в към призмата. Призмата работи със същата сила на натискане, но в обратна посока. По този начин ламарината се огъва в желаната форма.

Нужната призма се избира и поставя в зависимост от специфичния радиус на огъване.

Отпечатъкът при огъване

При огъване на детайли с абкант, призмите за огъване могат да оставят отпечатъци от ръбове върху повърхността на детайла. Освен това, при допир с ламарина, малки драскотини, жлебове и вдлъбнатини могат да бъдат причинени от удара на ножя. В такива ситуации се поставя силиконова лента, която може да предотврати тези малки недостатъци. Поради това се препоръчва поставянето на гъвкава силиконова лента, особено за детайли, които трябва да отговарят на високите визуални изисквания.

Отпечатъкът при огъване

Посока на валцуване при сгъване на ламарина

При производството на детайли от ламарина, така наречените плочи - големи прокати от суровина - се отливат от различни метали като мед,  стомана,  неръждаема стомана  или  алуминий. След това те се обработват в листове чрез валцоване. Металът се разтяга и се създава структура от влакнест материал.

Посока на валцуване при сгъване на ламарина

Ориентацията на влакната винаги зависи от посоката на валцуване. Тъй като материалът е по-здрав по посоката на валцуване и по тази тази причина посоката на валцуване е фактор, който трябва да се вземе предвид за качеството на огънатите детайли.

Конфигурирайте вашите огънати детайли онлайн сега

Тук можете да се регистрирате в нашата платформа безплатно и без задължение, за да изчислите и поръчате вашите детайли онлайн. Ако вече имате акаунт, можете да влезете тук.